Μίλησαν για το Alter Summit


Σίσσυ Βωβού
Για μια φεμινιστική Ευρώπη;



Περιττό (;) να τονίσουμε ότι στις προετοιμασίες, στην οργανωτική επιτροπή της Ευρώπης αλλά κυρίως της Ελλάδας, τα περισσότερα μέλη είναι γυναίκες και η συμβολή μας στο σύνολο της διοργάνωσης είναι καθοριστική. Το ALTER SUMMIT έχει κανόνα του την ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων σε όλες τις εκπροσωπήσεις. Κάποιες φεμινιστικές οργανώσεις από την Ελλάδα συμμετέχουμε ενεργά στην όλη διοργάνωση, Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ΔΙΟΤΙΜΑ Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών, Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, και το τμήμα Φύλου των Νέων ΣΥΡΙΖΑ (αν και πολιτικά κόμματα ως τέτοια δεν μπορούν να συμμετέχουν αλλά καλούνται να στηρίξουν).

Τι σημαίνει «Μια φεμινιστική Ευρώπη»; Αυτό θα συζητήσουμε στη φεμινιστική συνέλευση που θα γίνει στο ΟΑΚΑ την Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι. Με τη συνέλευσή μας ξεκινούν οι εργασίες, είναι βέβαια νωρίς 12 το μεσημέρι, αλλά καλούμε όλες τις φίλες να σκεφθούν σοβαρά να πάρουν άδεια από τη δουλειά τους για να είναι εκεί.

Θα είναι φεμινίστριες απ’ όλη την Ευρώπη και εκατοντάδες, ευελπιστούμε, από την Ελλάδα, Ελληνίδες και μετανάστριες. Θα είναι και πολλές γυναίκες που δεν δηλώνουν αναγκαστικά φεμινίστριες (μια και ο –ισμός αυτός έχει απονομιμοποιηθεί και ενοχοποιηθεί από την πατριαρχική αντίληψη της κοινωνίας), γυναίκες όμως που εκτιμούν τη δράση μας και ενδιαφέρονται είτε να μάθουν είτε να συμβάλουν.Εκεί θα βγάλουμε και αποφάσεις για δράση συλλογική, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες, ιδιαίτερα αν τονίσουμε ότι στην περίοδο της κρίσης εντείνονται οι αντιθέσεις και οι επιθέσεις στα γυναικεία δικαιώματα. Εμείς όμως λέμε ότι στην περίοδο της κρίσης επίσης εντείνεται η συμμετοχή των γυναικών στους κοινούς αγώνες, και αυτό είναι αποτέλεσμα της μακρόχρονης πάλης των φεμινιστριών για ελεύθερη συμμετοχή των γυναικών στο δημόσιο χώρο και στα κοινά.

Επίσης έχουμε αποφασίσει να πάμε σε όλες τις συνελεύσεις να βάλουμε τα γυναικεία αιτήματα για κάθε ζήτημα και να τις εμποτίσουμε με την ανάλυση φύλου.  
 * Η Σίσσυ Βωβού είναι Μέλος της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών



Τάσος Κορωνάκης
Το επόμενο Παρασκευοσάββατο θα είμαι στο Αlter Summit

Η εναλλακτική σύνοδος των ευρωπαϊκών κίνημάτων που θα γίνει την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα, ακόμα κι αν μας θυμίζει ως μια γλυκιά ανάμνηση ή με μια μικρή νοσταλγία το Φόρουμ, δεν θέλει και δεν μπορεί να είναι κάτι σαν το Φόρουμ. Η εναλλακτική συνάντηση δεν αντιγράφει το Φόρουμ, δεν γίνεται την περίοδο του αντιπαγκοσμιοποιητικού ή του αντιπολεμικού κινήματος, δεν αποτελεί μια μηχανιστική προσπάθεια επανάληψης της ιστορίας με τον κίνδυνο να εξελιχθεί είτε ως τραγωδία είτε ως φάρσα. Γεννιέται όμως απο την ίδια ανάγκη με το Φόρουμ.
Η εναλλακτική σύνοδος θέλουμε να αποτελέσει μια αφετηρία συνάντησης στο σήμερα, μια συμβολή για την αναγκαία συνεργασία, τον διάλογο και τον συντονισμό του αγωνιστικού κινήματος, του κινήματος ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, του πολύχρωμου κινήματος υπεράσπισης δικαιωμάτων και κοινωνικών αγαθών, του κινήματος υπεράσπισης των «από κάτω» και της διεκδίκησης μιας ριζικά διαφορετικής Ευρώπης σε έναν διαφορετικό κόσμο.

Γιατί, όπως τίποτα δεν γεννιέται απο παρθενογένηση, έτσι και το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα και η διαδικασία των Φόρουμ δεν είχε γεννηθεί εν κενώ, αλλά μέσα από μικρές και μεγάλες πρωτοβουλίες, όπως οι ευρωπορείες και οι κινητοποιήσεις ενάντια σε διεθνείς οργανισμούς, που μπερδεύτηκαν γόνιμα με τοπικά και παγκόσμιας εμβέλειας καλέσματα, από τους ακτήμονες αγρότες της Βραζιλίας και τους ιθαγενείς του Μεξικού, μέχρι τη νεολαία και τον κόσμο της Αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σήμερα, σε εντελώς νέες συνθήκες, μέσα στην παγκόσμια οικονομική κρίση και τις ακραίες πολιτικές λιτότητας, χρειάζεται να ξαναβρεθούμε, να ξαναγνωριστούμε, να χτίσουμε αυτή τη χρήσιμη και αναγκαία υποδομή συντονισμού που θα ενώνει συμφέροντα και διεκδικήσεις, που θα δημιουργεί την αυτοπεποίθηση της κοινωνικής αντεπίθεσης, που θα συντονίζει στο έδαφος της κοινωνικής μεροληψίας τις μάχες που έρχονται χρησιμοποιώντας όλη την πλούσια εμπειρία των μαχών των τελευταίων χρόνων.
Για όλους τους λόγους του κόσμου, λοιπόν, δεν μπορεί εμείς, εδώ και τώρα να μην είμαστε παρόντες σε αυτή την νέα προσπάθεια. Ραντεβού την Παρασκευή στο Alter Summit.
* Ο Τάσος Κορωνάκης είναι μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ


Σρέτσκο Χόρβατ
Το Alter Summit είναι η ελπίδα των ανθρώπων του Ευρωπαϊκού Νότου

Την ίδια μέρα που ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορήθηκε πως γέλασε με το αστείο που έκανε ο Σλάβοϊ Ζίζεκ για τα γκουλάγκ, η Χρυσή Αυγή οργάνωσε διαδήλωση ενάντια στη δημιουργία τζαμιού στην Αθήνα και ένα εκ των μελών της είπε πως οι μετανάστες θα πρέπει να σταλούν σε ξερονήσι. Αντί να μάχεται ενάντια στον φασισμό, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναπαράγει την ατμόσφαιρα των γκουλάγκ: μία κατάσταση όπου ένα αστείο αντιμετωπίζεται ως απειλή και η πραγματική απειλή -οι πολιτικές της τρόικας και οι πρακτικές της Χρυσής Αυγής- αντιμετωπίζονται ως "αστείο". Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, είναι και η Πορτογαλία και η Ισπανία, η Σλοβενία και η Κροατία, γενικά οι χώρες της περιφέρειας που έρχονται αντιμέτωπες με νέες πολιτικές λιτότητας και την ανάδειξη ακροδεξιών εξτρεμισμών. Από την άλλη είναι ακριβώς τα πειραματόζωα -στον Ευρωπαϊκό Νότο- που δεν είναι μόνο θύματα των πειραμάτων του "Δόγματος του Σοκ", αλλά εμφανίζονται πρόθυμα να λειτουργούν ως τέτοια.
Το Alter Summit κάνει ένα βήμα προς την αντίθετη κατεύθυνση ξέροντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Αυτό που χρειάζεται είναι διεθνής αλληλεγγύη και ένα κίνημα που δεν θα περιορίζεται εντός εθνικών συνόρων. Το Alter Summit είναι το αποτέλεσμα πολλών ετών αγώνα και δεν είναι σε καμία περίπτωση το τέλος. Αλλά, αν αλλάξει η κατάσταση στην Ελλάδα, τίποτα δεν θα παραμείνει ίδιο στην Ευρώπη. H Ελλάδα και το πρώτο Alter Summit που θα πραγματοποιηθεί εκεί είναι η ελπίδα των ανθρώπων του ευρωπαϊκού Νότου, και βέβαια της Κροατίας.
* Ο Σρέτσκο Χόρβατ είναι φιλόσοφος, επικεφαλής συντονιστής του Subversive Festival της Κροατίας


Αμάνα Φέρο
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της φτώχειας (ΕΔΚΤΦ) δίνει το "παρών" στο Alter Summit
H οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχει αποδείξει πως το μοντέλο που ακολουθούμε είναι λάθος, ωφελούνται λίγοι, ενώ οι πολλοί εξαθλιώνονται. Οι αυξανόμενες ανισότητες στις κοινωνίες, μας, και το ολοένα αυξανόμενο κενό ανάμεσα σε εκείνους που έχουν και σε εκείνους που δεν έχουν, έχουν καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες σε πολλές χώρες και αποτελούν ευθεία απειλή για τις δημοκρατίες μας. Οι περίφημες "λύσεις" που έχουν τη μορφή σκληρών πακέτων λιτότητας μονάχα ενισχύουν το πρόβλημα. Οι άγριες περικοπές στους προνοιακούς προϋπολογισμούς χτυπούν τα απαραίτητα συστήματα κοινωνικής προστασίας τα οποία λειτουργούσαν ως αυτόματοι σταθεροποιητές, όπως και οι βασικές δημόσιες υπηρεσίες, καταδικάζοντας έτσι περισσότερο κόσμο στη φτώχεια και τον αποκλεισμό και σπρώχνοντας εκείνους που ήδη δυσκολεύονται πιο πολύ στο περιθώριο.

Πρόκειται για μία ανευ προηγουμένου επίθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και για προάγγελο της σταδιακής διάλυσης του κράτους πρόνοιας. Το ΕΔΚΤΦ πιστεύει πως υπάρχει ένας άρρηκτος δεσμός ανάμεσα στο συνεχώς αυξανόμενο έλλειμμα δημοκρατίας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και την αύξηση της φτώχειας και της ανισότητας. Πιστεύουμε πως υπάρχει εναλλακτικός τρόπος, με την ίση διανομή των πηγών μέσω της δίκαιης φορολόγησης και με την επένδυση σε ανθρώπους και σε στρατηγικές ώστε να αποφύγουμε και να ανακουφίσουμε τη φτώχεια.
Πιστεύουμε σε μια ενεργή ενσωμάτωση, που υποστηρίζει εκείνους που μπορούν να εργαστούν προσφέροντάς τους ποιότητα, σταθερή απασχόληση και κοινωνική συμμετοχή και ένταξη για όλους, μέσω εισοδηματικής στήριξης και ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών. Πιστεύουμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρεί ένα νέο μονοπάτι, όπου τα κράτη μέλη συνεργάζονται για να διασφαλίσουν την πρόσβαση στα δικαιώματα, στις πηγές και στις ευκαιρίες για όλους.

Το Alter Summit είναι μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, που ενώνει μια ευρεία γκάμα οργανισμών, που έχουν στόχο τη δημιουργία μιας καλύτερης, δημοκρατικότερης , πιο ίσης Ευρώπης. Είμαστε εδώ για να κάνουμε τη διαφορα, για να ορθώσουμε το ανάστημά μας για ένα νέο βιώσιμο παράδειγμα ανάπτυξης που θα ενσωματώνει και θα βάζει τους ανθρώπους και τον πλανήτη πάνω από τα κέρδη. Για να ανακτήσουμε τη δημοκρατία για τον λαό και για να χτίσουμε μια κοινωνική Ευρώπη, μία Ευρώπη ικανή να την εμπιστευτούμε ξανά.
* Ο Αμάνα Φέρο είναι επικεφαλής του European Anti-Poverty Network (EAPN)


Κυριακή Κλοκίτη
Alter Summit, εξορύξεις και μεγάλα έργα...
Η Εναλλακτική Σύνοδος των Κινημάτων, που θα γίνει στην Αθήνα 7 και 8 Ιουνίου, είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός διότι είναι η πρώτη ευρωπαϊκή συνάντηση οργανωμένων δυνάμεων των «από κάτω» από την αρχή της κρίσης. Είναι η πρώτη κοινή απάντησή μας στον πόλεμο που έχει κηρύξει το κεφάλαιο στις δυνάμεις της εργασίας σε μια πρωτοφανή προσπάθειά του να τα πάρει όλα: εισόδημα, δημόσια κοινά αγαθά, δικαιώματα, αξιοπρέπεια. Εργάζομενοι/ες, νέοι/ες, άνεργοι/ες, μετανάστες και μετανάστριες όλοι όσοι κατοικούμε εδώ και ζούμε από τη δουλειά μας, βρεθήκαμε στη δίνη του κυκλώνα. Γίναμε το πειραματόζωο του ευρωπαϊκού καπιταλισμού προκειμένου να εγκαταστήσουν πολιτικές αρπαγής, κοινωνικής και οικονομικής διάλυσης και ταυτόχρονα πειθάρχησης και καταστολής. Ταυτόχρονα όμως εδώ γεννήθηκαν οι περισσότερες και πιο οργανωμένες αντιστάσεις και η πιο ριζοσπαστική Αριστερά απ' όλη την Ευρώπη. Οφείλουμε, λοιπόν, και το Αlter Summit είναι ένα πρώτο βήμα, να οργανώσουμε περαιτέρω και με διεθνιστικά χαρακτηριστικά την αντίσταση και την αλληλεγγύη.

Στο Αlter Summit θα γίνουν και θεματικές συνελεύσεις. Μια από αυτές έχει τίτλο «Κερδοσκοπώντας από τη φύση». Η συζήτηση θα γίνει Σάββατο 8 Ιουνίου 9.30-12.30 το πρωί στο ΟΑΚΑ και θα επικεντρωθεί στις νεοφιλελεύθερες ιδεολογίες περί ανάπτυξης μέσω εξορύξεων και μεγάλων έργων και στους αγώνες στην Ευρώπη ενάντια σ' αυτή τη φιλοσοφία της λεηλασίας. Θα μιλήσουν εκπρόσωποι από τις επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία, ο Mihnea Blidariu από την καμπάνια «Σώστε τη Rosia Montana" από τη Ρουμανία, όπου αναπτύχθηκαν αγώνες ενάντια στα ορυχεία χρυσού, η Aurélie Trouvé από την ATTAC Γαλλίας που θα μιλήσει για λαϊκούς αγώνες ενάντια σε μεγάλα έργα στη Γαλλία όπως το αεροδρόμιο Notre - Dame - des - Landes, ο Venere Anzaldi από τα σωματεία βάσης COBAS που θα μιλήσει για το κίνημα ΝΟ-TAV (τρένο) στην Ιταλία και ο Hannu Hyvonen από την καμπάνια STOP Talvivaara, στη Φινλανδία, όπου έγινε το μεγάλο ατύχημα στα ορυχεία.

* Η Κυριακή Κλοκίτη είναι συντονίστρια συνελεύσεων Περιβαλλοντικών ζητημάτων στο Alter Summit


Πηγή: ΑΥΓΗ - Επιμέλεια: Αναστασία Γιάμαλη - Κώστας Παπαντωνίου




____________________________




ATHENS ALTER SUMMIT 2013: Υπάρχει εναλλακτικό όραμα για την Ευρώπη;

Του Πάνου Τριγάζη*



«Ενώ για τρεις αιώνες η Ευρώπη εξήγε σε όλον τον κόσμο τα πολιτικά της μοντέλα και τις συνέπειες των συγκρούσεων μεταξύ των εθνών και των συνασπισμών της, σήμερα γίνεται το πεδίο όπου αποκρυσταλλώνονται τα κοινωνικά προβλήματα του κόσμου»Ετιέν Μπαλιμπάρ(Άρθρο στη Le Monde diplomatique, Σεπτ. 1995) Στις 8 και 9 Ιουνίου 2013 η Αθήνα θα φιλοξενήσει το Alter Summit, δηλαδή τη σύνοδο των κινημάτων που αμφισβητούν την Ευρώπη του κεφαλαίου και αγωνίζονται για μία άλλη ενωμένη Ευρώπη.Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι (ανάμεσά τους και αριστεροί) πιστεύουν ότι η ιδέα μια ενωμένης Ευρώπης είναι ιδέα των τελευταίων 60 χρόνων, που γεννήθηκε μέσα στον Ψυχρό Πόλεμο ως ιδέα συντηρητική. Η αλήθεια είναι ότι η ιδέα αυτή έχει μια ιστορία σχεδόν 200 χρόνων, την οποία υποστήριξε το εργατικό και σοσιαλιστικό κίνημα από τα πρώτα του βήματα.Ήδη από το 1814 ο Γάλλος σοσιαλιστής διανοητής, Σεν Σιμόν, μιλούσε για μια ενωμένη Ευρώπη στους κόλπους της οποίας θα έπαιρνε δικαιωματικά τη θέση της και μια ανεξάρτητη Ελλάδα, απελευθερωμένη από τον ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.Αλλά και ο φωτισμένος αστός πολιτικός, Ιωάννης Καποδίστριας, αρχιτέκτονας της ενωμένης και ουδέτερης Ελβετίας και πολέμιος του δουλεμπορίου της τότε εποχής (είχε γράψει σχετική επιστολή και στον Τόμας Τζέφερσον, συντάκτη της Διακήρυξης της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας), είχε προτείνει μια ενωμένη Ευρώπη το 1818.Διαπρύσιος κήρυκας της ανάγκης ενοποίησης της Ευρώπης ήταν και ο μεγάλος Βίκτορ Ουγκό, ο οποίος παραιτούμενος από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, έγραφε στο ημερολόγιό του στις 8.3.1871:«Σχέδια που η παραίτηση με εμπόδισε να εκτελέσω:- Προπαρασκευαστικές ενέργειες για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.- Εκπαίδευση υποχρεωτική και δωρεάν.- Δικαιώματα της Γυναίκας».Από τα λόγια αυτά του Ουγκό προκύπτει ότι η ενωμένη Ευρώπη ήταν ανάμεσα στις πιο ριζοσπαστικές ιδέες εκείνων των χρόνων. Μια ιδέα που ερχόταν έντονα στο προσκήνιο ως ιδέα φιλειρηνική και δημοκρατική, κάθε φορά που η Ευρώπη έβγαινε από αιματηρότατους πολέμους.Ας θυμηθούμε, επίσης, ότι πρωταγωνιστής στην υπόθεση της ενοποίησης της Ευρώπης στον 20ό αιώνα υπήρξε ο Ιταλός αντιφασίστας, Αλτιέρο Σπινέλι, ο οποίος το 1941, ενώ ήταν δεσμώτης του Μουσολίνι στις φυλακές του Βεντοτένε (από το 1927 λόγω της συμμετοχής του στην παράνομη δράση του ιταλικού Κ.Κ.), συνέταξε το «Μανιφέστο για μια ελεύθερη και ενωμένη Ευρώπη». Ποια ενωμένη Ευρώπη Σήμερα η Ευρώπη ζει μια πολυδιάστατη κρίση που συνοδεύεται από την έξαρση των φαινομένων της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, με τους νεοναζί να θέλουν να μετατρέψουν τους μετανάστες σε "αποδιοπομπαίους τράγους" για την κρίση του συστήματος, που διαλύει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και απειλεί την ίδια την συνοχή της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ίδια την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης και ευθύνονται γι' αυτό οι κυρίαρχοι οικονομικοί και πολιτικοί κύκλοι -συντηρητικοί και μεταλλαγμένοι σοσιαλδημοκράτες-, που με τις επιλογές τους «στρώνουν το χαλί» στους νεοναζί και στους κάθε είδους εθνικιστές -και ας εμφανίζονται στα λόγια πολέμιοί τους. Αυτό μαρτυρεί και η σύγχρονη ελληνική τραγωδία, από την οποία δεν θα μας σώσει κανένας «από μηχανής θεός», αλλά ο ίδιος ο ελληνικός λαός με τους ενωτικούς αγώνες του, όπως έκανε σ' όλες τις κρίσιμες φάσεις της ιστορίας του και ιδιαίτερα όταν βρέθηκε υπό φασιστική κατοχή και έγραψε το έπος της Εθνικής Αντίστασης.Για την Ευρωπαϊκή Αριστερά η πραγματική ενοποίηση της Ευρώπης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την οικοδόμηση μιας Ευρώπης των λαών, της ειρήνης, της δημοκρατίας, του φεμινισμού και της οικολογίας. Μιας Ευρώπης, με τις κοινωνίες της και τις οικονομίες της απελευθερωμένες από την «προκρούστεια κλίνη» των ακραίων νεοφιλελέυθερων πολιτικών και των μνημονίων.Ζητείται, λοιπόν, ένας νεός συναγερμός συνειδήσεων κόντρα στον σύγχρονο φασισμό και ένα σχέδιο για την επανίδρυση της Ευρώπης και αυτό απαιτεί την ήττα του νεοφιλελευθερισμού και του ευρωατλαντισμού από το ευρύτερο δυνατό μέτωπο δυνάμεων της εργασίας, της ειρήνης, του πολιτισμού και της οικολογίας.Τέλος, ακόμα μία επισήμανση από τον Ετιέν Μπαλιμπάρ: «Είναι ακριβώς στον αντιρατσισμό ως υπερεθνικό πολιτικό κίνημα, ανεπτυγμένο μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο και έξω απ' αυτόν, που εδρεύει ένα μέρος των προοπτικών ανανέωσης της δημοκρατικής πολιτικής».
* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα


Πηγή: ΑΥΓΗ


_______________________________________________


Για μια εναλλακτική πολιτική, σκέψη και δράση


Του
Στέλιου Φωτεινόπουλου*


Η συγκυρία έντονη, πυκνή που κόβεται με το μαχαίρι, πολλές φορές το ίδιο μαχαίρι που μας βάζουν στο λαιμό. «Εσύ με ποιους είσαι;», λένε. «Με όσους εξέθρεψαν αυτό το μεγάλο δημόσιο ή με όσους το ξηλώνουν;» Γίνεται λίγο πολύπλοκο το πράγμα. Μία Ευρώπη που όσο προχωράει σε πακέτα διάσωσης, τόσο πλησιάζει στην καταστροφή της. Ευρωπαϊκοί λαοί, από την μία να αγωνίζονται για κοινούς στόχους, και από την άλλη τμήματά τους να αλληλοκατηγορούνται με βάση μυθεύματα των μίντια.
Κάτι, όμως, αλλάζει. Κάτι στρέφει τα αυτιά των λαών προς τα Αριστερά. Κάτι που μέχρι τώρα δούλευε καλοκουρδισμένα για την ευρωπαϊκή ελίτ, δείχνει να τα έχει χαμένα. Και όμως τα έχει. Εκεί που η ανεργία χτυπάει επίπεδα πολέμου, εκεί που οι περισσότεροι μετανάστες των μεγάλων Ευρωπαϊκών πρωτευουσών είναι Ευρωπαίοι που ψάχνουν για δουλειά, εκεί που η καταστολή, είτε μέσω των μίντια, είτε μέσω της αστυνομίας, στέλνει ανθρώπους στο νοσοκομείο ή στην αυτοκαταστροφή, το σύστημα φαίνεται να μην έχει απαντήσεις. Και αν έχει θα πρέπει να ντρέπεται να βγει δημόσια να τις διατυπώσει. Κάτι αλλάζει, λοιπόν. Η ηγεμονία απαιτεί συναίνεση, και η συναίνεση δεν υπάρχει εδώ και καιρό. Οι υποτελείς έπιασαν το νόημα, οργανώνονται και απαντούν.
Με όλα τα προβλήματα, τις παθογένειες και τους διαφορετικούς βηματισμούς τους, τα κινήματα έδειξαν ωριμότητα στο να διαβάσουν σωστά την συγκυρία. Κανείς μόνος του στην κρίση, και κανείς απομονωμένος στην Ευρώπη. Το μέλλον είναι κοινό μόνο αν καταφέρουμε να νικήσουμε. Και αυτή τη νίκη, πλέον την έχουν στην ατζέντα όλες οι μεγάλες κοινωνικές οργανώσεις και συλλογικότητες που συμμετέχουν στο Αlter Summit. Πάνω από 300 στον αριθμό, και έχοντας για πρώτη φορά συνδιαμορφώσει επεξεργασίες και πολιτικές αιχμές σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Τα κινήματα δείχνουν να βρίσκουν το δρόμο σιγά - σιγά. Ένα δρόμο με προοπτική, άλλα με πρώτη στάση την Αθήνα.

Αναγκαία η συμμετοχή

Απέναντι στα δόγματα και τους διαχωρισμούς, η αλληλεγγύη και η ενότητα, θα είναι οι απαντήσεις που έχει να δώσει το Alter Summit στους λαούς της Ευρώπης. Όταν η ευρωπαϊκή ελίτ μένει ενωμένη, υπερασπιζόμενη το έδαφος της, το δόγμα και τη συνέπειά της στον αυταρχισμό, τότε η απάντηση θα είναι κοινή. Στην Αθήνα οι θεματικές συνελεύσεις, 15 στον αριθμό, ουσιαστικά πιάνοντας και ξεδιπλώνοντας κάθε πτυχή της κρίσης στην καθημερινότητά μας, αποτελούν την πρώτη μαγιά, για την πυροδότηση διαλόγου και κοινών δράσεων.
Αν η δημοκρατία είναι αυτή που μας έκλεψαν, τότε σίγουρα η καλύτερη απάντηση είναι το βάθεμα των συλλογικών διαδικασιών, η μαζικότητα και η δημοκρατική κουλτούρα. Το Alter Summit, σε αυτή την κατεύθυνση καλεί οργανώσεις, συλλογικότητες, σωματεία και δίκτυα πολιτών, σε συσπείρωση κάτω από την σημαία της Πανευρωπαϊκής Αντίστασης των λαών. Η συμμετοχή σε αυτή την κίνηση, που μπορεί να αποδειχθεί ιστορικού χαρακτήρα για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη, μπορεί, είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Είναι αναγκαία.
Οι δομές δημοκρατίας και αλληλεγγύη πρέπει και θα πάρουν πιο μαζικά χαρακτηριστικά, θα είναι η αρχή ενός ταξιδιού που έρχεται να ενωθεί με το νήμα των πιο λαμπρών σελίδων στην ιστορία του λαϊκού κινήματος. Η ίδια η οργή των ευρωπαϊκών λαών οφείλει να μετασχηματιστεί σε συγκεκριμένες επεξεργασίες και πολιτικές. Το κοινωνικό συμβόλαιο του νεοφιλελευθερισμού που υπεγράφη μετά τη δεκαετία του ’70, δεν θα αλλάξει απλά όρους και ψιλά γράμματα. Θα σκιστεί και θα σκορπιστεί στον άνεμο των πανευρωπαϊκών κινητοποιήσεων. Θα αντικατασταθεί με το Μανιφέστο των λαών. Όλων των λαών, χωρίς ανταγωνισμούς και εθνικισμούς, μακριά από διαιρέσεις.
 Γι’ αυτό στο Alter Summit, η παρουσία όλων μας είναι ιστορικής σημασίας. Να ενώσουμε τις φωνές, τις ανάγκες μας και τα οράματά μας για την άλλη Ευρώπη. Σκύλος γενού και δάγκανε, άμα θέλεις να’ σαι κάτι, που έλεγε και ο Βάρναλης.


* Ο Στέλιος Φωτεινόπουλος είναι συντονιστής της οργανωτικής επιτροπής για το Alter Summit.



 
Από τη συμμετοχή στη δικτύωση και τη συνεργασία, και από τη συνεργασία στη κοινή δράση των φεμινιστικών κινημάτων της Ευρώπης
         Τα κινήματα δεν είναι προϊόν κάποιας νομοτέλειας ή μιας διαρκούς διεργασίας. Συνήθως συγκροτούνται όταν και όποτε προκύπτει η ανάγκη να δώσουμε νέο νόημα και αξίες στις ιδεολογικές και πολιτικές μας θέσεις και στον τρόπο που βλέπουμε και καταλαβαίνουμε τον κόσμο, όποτε χρειάζεται να αναπλαισιώσουμε τη συλλογική μας ταυτότητα και κυρίως όποτε απαιτείται να επινοήσουμε νέους τρόπους αντίστασης, δράσης, δικτύωσης και συνεργασίας. Αυτή η στιγμή είναι τώρα, αυτή η ανάγκη είναι τώρα και αφορά και το φεμινιστικό κίνημα.
         Η αναδίπλωση του φεμινιστικού κινήματος τις τελευταίες δεκαετίες, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, είχε στερήσει τις νέες γενιές γυναικών από την εμπειρία της αυτοοργάνωσης και τη διατύπωση μιας σύγχρονης θεματολογίας διεκδικήσεων, που θα δημιουργούσαν παράλληλα ένα όραμα ζωής, μια “ουτοπία” για την κατάργηση των σχέσεων εξουσίας ανάμεσα στα φύλα, με επίκαιρους όρους και περιεχόμενο. Χωρίς να υποτιμάται η μεγάλη συμβολή των διεκδικήσεων του γυναικείου και φεμινιστικού κινήματος που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη και στη χώρα μας τις δεκαετίες του 70' και του 80', οι επιδιώξεις μας σήμερα δεν μπορεί παρά να αφορούν τη νέα συλλογική μας ταυτότητα και υπόσταση και το σύγχρονο περιεχόμενο της ιδιότητας του πολίτη και της πολίτισσας. Ταυτότητα που θα αντιστέκεται στην εξάλειψη του κοινωνικού κράτους, των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, στην ιδιωτικοποίηση και καταστροφή ουσιωδών περιβαλλοντικών πηγών ζωής και αξιών της δημοκρατίας και εντέλει στη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργητικά και μαχητικά όλες ανεξαρτήτως οι γυναίκες στη δημόσια πολιτική ζωή, στην εμπέδωση και διεύρυνση της δημοκρατίας.
         Η παρούσα πολιτική, ιδεολογική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία, περισσότερο από ποτέ καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για τη συγκρότηση και την  ενεργοποίηση νέων πολιτικών προτάσεων και πρακτικών για την κατάργηση των έμφυλων ανισοτήτων και διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και την χειραφέτησή τους σε συνθήκες επικυριαρχίας του νεοφιλελεύθερου δόγματος και της παγκοσμιοποίησης και της δριμύτατης επίθεσης κατά των δικαιωμάτων τους. Ταυτοχρόνως η συγκυρία έχει ανοίξει δρόμους για νέες μορφές αντίστασης και διεκδίκησης, "από τα κάτω", στη βάση τοπικών ή και θεματικών συσπειρώσεων και κινημάτων αλληλεγγύης και έχει αναδείξει διαφορετικούς, πιο άμεσους, πιο οικείους και πιο δυναμικούς τρόπους αντίστασης και διεκδίκησης.  Έχει επίσης εμπλουτίσει τα προτάγματα και τα αιτήματα των κινημάτων με τη φωνή και τον πολιτικό λόγο των γυναικών, ανατρέποντας στερεότυπες αντιλήψεις όχι μόνο για το φύλο, αλλά και για τους τρόπους αυτοοργάνωσης, αλληλεγγύης και καθημερινής αντίστασης, φέρνοντας στο προσκήνιο ανατρεπτικές διαστάσεις των διεκδικήσεων, οι οποίες κινούνται πέρα από στενά συνδικαλιστικά και οικονομικά αιτήματα, μετακινώντας την πολιτική ατζέντα σε μια συνολικότερη αμφισβήτηση του νεοφιλελεύθερου και αυταρχικού καπιταλιστικού παραδείγματος και της ανάπτυξης που ταυτίζεται με οικολογική καταστροφή και τη χρήση της φύσης ως οικονομικού πόρου.
         Το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών "Διοτίμα", αναγνωρίζοντας την επιτακτικότητα των καιρών και την ανάγκη για πανευρωπαϊκή συσπείρωση και συνεργασία των φεμινιστικών οργανώσεων, συμμετέχει στην Εναλλακτική Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Κινημάτων -  AlterSummit-  που οργανώνεται για πρώτη φορά εφέτος στην Αθήνα 7-8 Ιουνίου. Δρώντας ταυτοχρόνως ως ερευνητικό κέντρο εξειδικευμένο σε θέματα φύλου και ισότητας, ως κέντρο παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών και ως γυναικεία μη κυβερνητική οργάνωση, εφαρμόζει τη φεμινιστική προσέγγιση και την κριτική ανάλυση και εμβαθύνει στην ενσωμάτωση της οπτικής του φύλου (gender mainstreaming) σε κοινωνικές, εργασιακές, μεταναστευτικές και άλλες πολιτικές. Σχεδιάζει και υλοποιεί παρεμβάσεις και δράσεις συμβουλευτικής στήριξης και ενδυνάμωσης ειδικών ομάδων γυναικών (ανέργων, μονογονέων, θυμάτων βίας και παράνομης διακίνησης με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, μεταναστριών, κ.λπ.), καθώς και δράσεις προώθησης στην αυταπασχόληση και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, αναβάθμισης δεξιοτήτων. Δραστηριοποιείται στο πλαίσιο κοινωνικών δικτύων (Καταπολέμησης της φτώχειας, ενίσχυσης των μεταναστριών κ.α) και τέλος, συμβάλλει ενεργά στην έμφυλη κατανόηση της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, στη συνηγορία υπέρ των γυναικών και στην κατοχύρωση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού τους, αμφισβητώντας τις επικρατούσες ανδροκρατικές και πατριαρχικές αντιλήψεις. Πιέζει για διαφάνεια και λογοδοσία και συμβάλει στη διατήρηση ενός ανοικτού διάλογου μεταξύ πολλών και διαφορετικών πολιτικών και κοινωνικών υποκειμένων  - την επιστημονική /ερευνητική κοινότητα, τους θεσμικούς φορείς, τους διαμορφωτές πολιτικής και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης και την κοινωνία των πολιτών. 
         Στο πλαίσιο των διαφορετικών ταυτοτήτων και δραστηριοτήτων του Κέντρου Γυναικείων Μελετών και Ερευνών "Διοτίμα",  η άρση των έμφυλων διακρίσεων δεν αποτελεί απλώς στόχο μιας δεδομένης ιδεολογικής επιλογής ή μια σύγχρονη προσέγγιση σχεδιασμού δράσεων και μέτρων πολιτικής, αλλά διαρκή και καθημερινή πρακτική που  βρίσκεται σε άμεση αλληλεπίδραση με το πεδίο κοινωνικής και πολιτικής παρέμβασης από το οποίο αντλεί και στο οποίο διαχέει γνώση και εμπειρία. Η "Διοτίμα" είναι τόπος συνάντησης και ανταλλαγής, αντιπαραθέσεων και προβληματισμού, ανοιχτός σε προκλήσεις, σε νέα δεδομένα και ζητήματα και κυρίως ανοιχτός για κάθε ενδιαφερόμενη (ή και ενδιαφερόμενο μιας και δεν απευθύνεται αποκλειστικά και πάντα μόνο σε γυναίκες). Είναι τόπος παραγωγής ιδεών και δράσεων, καθώς και θεωρητικός, πολιτικός, κινηματικός τόπος που επιτρέπει την ανάδυση εναλλακτικών φωνών και αφηγήσεων που αμφισβητούν ή και δημιουργούν ρήγματα σε προϊδεασμούς και εθνοκεντρικές οριοθετήσεις του εαυτού και του άλλου/ της άλλης. Από την άποψη αυτή θα λέγαμε ότι συνιστά έναν προνομιακό χώρο για την άρθρωση νέων μορφών δικτύωσης, ανταλλαγής και  πολιτικής διεκδίκησης.
         Στο πλαίσιο του AlterSummitτο Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών "Διοτίμα" θα επιδιώξει να συμβάλλει στη δημιουργία κοινών τόπων συνάντησης των γυναικών της Ευρώπης, προκειμένου να αναδειχθεί έναν διαφορετικό μοντέλο ή παράδειγμα αντίστασης, αλληλεγγύης, δράσης και άρθρωσης πολιτικών και φεμινιστικών αιτημάτων. Ένα παράδειγμα που επιτρέπει την ανταλλαγή, το μοίρασμα εμπειριών και μαθημάτων που έχουν προκύψει σε άλλες χώρες και περιοχές της Ευρώπης για όλα τα θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη φεμινιστική ατζέντα στο πλαίσιο της λιτότητας, του αυταρχισμού και της άρσης των ανθρώπινων, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των γυναικών. Ένα παράδειγμα για να ονειρευτούμε ένα διαφορετικό κόσμο και να αναλάβουμε δυναμικές πρωτοβουλίες και δράσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που θα συμβάλλουν στην ανάδυση και ενεργοποίησή του.
 
 
Η ΟΜΑΔΑ
ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ & ΕΡΕΥΝΩΝ "ΔΙΟΤΙΜΑ"


Να είναι η αρχή του τέλους του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη

Της
Νάγιας Νικολάου*


Στην Ελλά­δα μπο­ρεί να έ­γι­νε η αρ­χή, αλ­λά σε ό­λη την Ευ­ρώ­πη οι λα­οί α­ντι­με­τω­πί­ζουν τη σκλη­ρή νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη πο­λι­τι­κή, που δια­λύει το κοι­νω­νι­κό κρά­τος, αυ­ξά­νει την α­νερ­γία, κα­τα­πα­τά ερ­γα­τι­κές κα­τα­κτή­σεις και δι­καιώ­μα­τα  και ο­δη­γεί στη φτω­χο­ποίη­ση και  πε­ρι­θω­ριο­ποίη­ση με­γά­λα τμή­μα­τα των ερ­γα­ζο­μέ­νων.
Το συν­δι­κα­λι­στι­κό κί­νη­μα σή­με­ρα εί­ναι κα­τώ­τε­ρο των πε­ρι­στά­σεων, ό­χι μό­νο στη Ελλά­δα αλ­λά και πα­νευ­ρω­παϊκά. Πα­ρά τους ση­μα­ντι­κούς  α­γώ­νες που έ­χουν δώ­σει τα συν­δι­κά­τα, δεν έ­χουν κα­τα­φέ­ρει να α­να­τρέ­ψουν τη λι­τό­τη­τα.
Για να α­ντα­πο­κρι­θούν θα πρέ­πει να α­ντι­στα­θούν, να α­πα­ντή­σουν στην ε­πί­θε­ση που δέ­χο­νται, να πο­λι­τι­κο­ποιή­σουν τους α­γώ­νες  και  να δώ­σουν προο­πτι­κή και ό­ρα­μα. Μα­ζί με τις δο­μές - ε­πι­τρο­πές α­νέρ­γων και ε­πι­σφα­λώς ερ­γα­ζο­μέ­νων να συ­ντο­νί­σουν τον α­γώ­να τους ό­χι μό­νο στην Ελλά­δα αλ­λά και την Ευ­ρώ­πη. Μα­ζί, ό­λα τα κοι­νω­νι­κά κι­νή­μα­τα, συν­δι­κά­τα να ε­νώ­σου­με τις δυ­νά­μεις μας.
Οι κυ­βερ­νή­σεις της ΕΕ, πα­ρά τις α­ντι­θέ­σεις τους, προ­σπα­θούν να ε­πι­βάλ­λουν την πο­λι­τι­κή και την προ­πα­γάν­δα τους ταυ­τό­χρο­να στους λα­ούς. Εί­ναι και­ρός να α­πα­ντή­σου­με και ε­μείς συγ­χρο­νι­σμέ­να και συ­ντο­νι­σμέ­να.
Το Alter Summit ερ­γά­ζε­ται για να εί­ναι μια διαρ­κής, δυ­να­μι­κή πο­λι­τι­κή σύ­γκλι­ση ευ­ρω­παϊκών κι­νη­μά­των και συν­δι­κά­των. Το «μα­νι­φέ­στο των λαών» που θα πα­ρου­σια­στεί στις 7 Ιού­νη εί­ναι η κα­ταρ­χήν κοι­νή μας πο­λι­τι­κή και ι­δε­ο­λο­γι­κή πλατ­φόρ­μα. Στις 7 και 8 Ιού­νη στην Αθή­να η συ­νά­ντη­ση θέ­λου­με να α­πο­τε­λέ­σει  την αρ­χή της ορ­γά­νω­σης της α­ντί­στα­σης των λαών σε ό­λη την Ευ­ρώ­πη. Η αλ­λη­λεγ­γύη και ο  συ­ντο­νι­σμός των α­γώ­νων α­πο­τε­λεί  την α­να­γκαία συν­θή­κη για την α­να­τρο­πή των νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων κυ­βερ­νή­σεων στην Ευ­ρώ­πη.

* Η Νά­για Νι­κο­λά­ου εί­ναι μέ­λος του Δ.Σ. των Εργα­τι­κού Κέ­ντρου Αθή­νας.


ΒΑΛΤΕΡ ΜΠΑΪΕΡ*
Για ένα πανευρωπαϊκό κίνημα, για μια δημοκρατική Ευρώπη


Σήμερα, μια εβδομάδα πριν την Εναλλακτική Σύνοδο, η συμμαχία που διαμορφώνεται αποτελεί ένα νέο είδος: Για πρώτη φορά, μεγάλα, μαχητικά συνδικάτα με πλούσια παράδοση, από όλη την Ευρώπη θα σταθούν πλάι πλάι με κοινωνικά κινήματα, από την ATTAC και το Blockuppy, μέχρι τους Αγανακτισμένους. Η Εναλλακτική Σύνοδος υποστηρίζεται επίσης από μεγάλα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς στην Ευρώπη. Όλο αυτό συνθέτει μια ισχυρή πιθανότητα επιτυχίας.
Πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια συμμαχία ευρωπαϊκής αντίστασης. Η φιλοδοξία μας πάει πέρα από την αντίσταση, στοχεύουμε σε μια μάχη για μια εναλλακτική πολιτική λύση όχι για μια χώρα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Η παρουσίαση του Μανιφέστου των Ευρωπαϊκών Λαών ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει τη θεμέλια λίθο σε ένα πανευρωπαϊκό κίνημα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη καταστροφή του κράτους πρόνοιας και της δημοκρατίας, στον αγώνα, δηλαδή, για μια δημοκρατική, κοινωνική, φεμινιστική και οικολογική Ευρώπη.

*Ο Βάλτερ Μπάιερ είναι εκπρόσωπος του Transform.



Θα είμαστε εκεί

Δήλωση στήριξης ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων


Στις 7 και 8 Ιουνίου στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Εναλλακτική Σύνοδος των Κοινωνικών Κινημάτων (Alter Summit) με συμμετοχή τουλάχιστον 300 κοινωνικών οργανώσεων, συνδικάτων, και κινημάτων από ολόκληρη την Ευρώπη. Οι άνθρωποι της τέχνης που συνυπογράφουμε αυτό το κείμενο, θα είμαστε εκεί. Και θα είμαστε εκεί ως το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε απέναντι στο καθήκον μας, την δημοκρατική κουλτούρα και τον πολιτισμό. Σας καλούμε όλους και όλες όσους βλέπετε τους εαυτούς σας, ως κομμάτι μιας τέτοια συλλογικής προσπάθειας των «από κάτω», να συμμετέχετε και να δηλώσετε δημόσια της στήριξή σας. Ακολουθούν οι υπογραφές: Νίκος Τουλιάτος, μουσικός, Αθηνά Κεφαλά, ηθοποιός, σκηνοθέτις, Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός, σκηνοθέτις, Κώστας Κεχαγιόγλου, Γεν.Γραμματέας της ΠΟΘΑ, Φώτης Αρμένης, ηθοποιός, Δ.Σ. του ΣΕΗ, Γιώργος Δαρεμάς, οργανωτική επιτροπή του AS, Αγαθή Δημητρούκα, συγγραφέας, Άντα Κλαμπατσέα, θεωρητικός κινηματογράφου, Παύλος Παυλίδης, μουσικός/τραγουδοποιός, Κώστας Θωμαΐδης,  τραγουδιστής, Ισμήνη Πεπέ, τραγουδοποιός, Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας, Μανόλης Πάγκαλος, ιστορικός, Μιχάλης Γρηγορίου, συνθέτης, Άκης Μπαρδάκος, κινηματογραφιστής, Άννα Παντζέλη, ηθοποιός, Χρίστος Σαντατσόγλου, σκηνοθέτης, Έφη Γιαννοπούλου, μεταφράστρια-δημοσιογράφος, Ευτυχία Τσαμποδήμου, ηθοποιός, Τασία Σαρρίδου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Πολιτιστικού Δικτύου Δήμων Βύρωνα, Θάνος Μιχαλάς, σκηνοθέτης, Άννα Καρακατσούλη, πανεπιστημιακός, Σωτήρης Ρούσσος, πανεπιστημιακός, Όλγα Αθανίτη, ηθοποιός, Σωτήρης Δημητρίου, ανθρωπολόγος, Νένα Βενετσάνου, τραγουδίστρια, Κώστας Μποσταντζόγλου, γραφίστας-συγγραφέας, Ελένη Δεδούση, Ν.Ε Συριζα Δυτ. Αττικής, Μανώλης Γιούργος, ηθοποιός, Καίτη Παρτάλη, εικαστικός, Νίνα Γρηγορέα, μουσικός, Άρης Ταστάνης, ποιητής, Αλεξάνδρα Παυλίδου, ηθοποιός, Αλκης Ρήγος, πανεπιστημιακός, Τόνια Τσίτσοβιτς, μεταφράστρια, επιμελήτρια, Έφη Μαχιμάρη, συγγραφέας, Θέμης Μουμουλίδης, σκηνοθέτης, Στάθης Δρογώσης, τραγουδοποιός, Ηλίας Αναστασόπουλος, συνθέτης, Κώστας Καλδάρας, μουσικοσυνθέτης, Τζίνη Τριανταφυλλίδου, ψυχολόγος, Κώστας Παπαδόπουλος, εκδότης, Δημήτρης Καλαντίδης, καθηγητής, Καλλιόπη Μετοχιάτη, συμβολαιογράφος, Κώστας Καναβούρης, ποιητής, Μαρία Κανελλοπούλου, ηθοποιός, βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Λογγαράκης, ηθοποιός, Άννα Χατζησοφιά, συγγραφέας. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται...




Πηγή: ΕΠΟΧΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου